Toen het boek Wiebelen en friemelen in de klas - over de invloed van zintuigelijke prikkelverwerking op leren - werd uitgebracht, maakte mijn hart een sprongetje. Eindelijk een boek dat op school meer begrip zou kunnen realiseren voor prikkelgevoelige kinderen. Ik was zelf een hooggevoelig kind dat een aantal decennia geleden niet kon rekenen op begrip voor mijn gevoeligheid. Naarmate ik ouder werd, werd er steeds meer over geschreven en bleek dat een op de vijf (!) (hoog)sensitief is. Inmiddels ben ik ook de mama van een hoogsensitief kind met een sterke wil. Hierdoor ben ik me steeds meer gaan verdiepen in hoogsensitief gerelateerde onderwerpen en onderzoeken. Vorig jaar zag ik op facebook een post voorbij komen, waarin de komst van Wiebelen en friemelen thuis – over de invloed van zintuigelijke prikkelverwerking op opgroeien – werd aangekondigd. Weer maakte mijn hart een sprongetje, met dit boek konden ook ouders hun kind thuis beter begrijpen. Mijn ouders hebben heel bewust gekozen voor een dorp in een natuurrijke omgeving om ons zoveel mogelijk in het buitenleven op te laten groeien. Lekker buitenspelen om onze energie eruit te gooien of juist lekker buiten vertoeven om ons op te laden. Als een van de ouders een drukke dag had gehad dan konden wij wel eens te druk overkomen. Als volwassene en als ouder ervaar ik dat ook. Ik ga dan in hoge tonen de toonladder zingen of gooi er letterlijk gewoon een hoge noot uit. Dat lucht op. Als momprenesse maak ik altijd tijd voor een aantal bezoekjes in de sportschool in de week om mijn prikkelbalans gezond te houden. Thuis maken we inmiddels gebruik van de prikkelmeter. ‘Ik ben nu even rood, geef me even de ruimte om groen te worden’. ‘Oh ik zie dat je rood bent, wat heb je nodig om groen te kunnen worden?’
In het kort houdt zintuiglijke prikkelverwerking in dat de zintuigen prikkels doorgeven aan de hersenen, die op hun beurt de prikkels verwerken in de prikkelfilter waardoor er al dan niet een reactie komt. De prikkel wordt dus geregistreerd, daarna wordt de prioriteit bepaald, als de prikkel belangrijk genoeg is dan wordt deze doorgegeven aan de hersenschors, waardoor je bewust wordt van de prikkel en er een reactie volgt. Dit kan een onbewuste of een bewuste reactie zijn. Zintuiglijke prikkelverwerking is dus het vermogen om informatie uit ons lichaam en de omgeving via de zintuigen te registreren, te verwerken en daarop en gepaste reactie te geven.
ik raad ouders altijd aan een sensorisch profiel voor zichzelf en voor hun kind te laten maken. Een sensorisch profiel is een analyse en beschrijving van de over- en ondergevoeligheden die een kind heeft op het gebeid van prikkelverwerking. Inzicht krijgen in een dergelijk profiel kan al heel veel vragen die je hebt beantwoorden. In het boek Wiebelen en friemelen thuis worden er vier prikkelprofielen getoond aan de hand van gedrag van kinderen. Hierdoor kun je de types straks makkelijk herkennen. Voorbeelden worden gegeven van het gedrag van een onderprikkeld actief kind, een onderprikkeld passief kind, een overprikkeld actief kind en een overprikkeld passief kind. Middels een vragenlijst met herkenbare situaties kun je zien welke type je bent.
De man des huizes is een onderprikkeld persoon en gaat vaak op zoek naar meer en sterkere prikkels, omdat hij die tekortkomt. Zijn prikkels komen niet altijd sterk genoeg door, waardoor hij wel eens wat vergeet en plannen is niet zijn sterkste kant. Hij ziet dat niet echt als probleem, hij blijft rustig en is flexibel, waardoor hij gerust veel even op het laatste moment doet. Voor hem maakt het niet uit waar hij slaapt, een warme deken en een goed kussen zijn voldoende voor hem. Onze zon en ik zijn overprikkeld. Wij doen ons best prikkels te vermijden of kiezen voor meer subtiele prikkels, omdat we prikkels als heftig en onprettig kunnen ervaren. Wij willen graag controle uitoefenen op de prikkels in de omgeving. Alles regelen en plannen doe ik graag, omdat het prettig is bekende prikkels te krijgen. Omgaan met bekende en verwachte prikkels is makkelijker voor ons. We houden van een relatief rustige omgeving omdat daar minder prikkels zijn en we daar ook even bij kunnen komen als we overprikkeld zijn. We vinden het heerlijk om ons even terug te trekken en alleen te zijn. We houden erg van comfort omdat dat zachte subtiele prikkels betekent. Anders dan mijn partner kan ik niet slapen als het laken onder je in een plooi ligt en de dekbedhoes ruw aanvoelt. Ik ben gewend aan mijn eigen matras en lakens, en aan de temperatuur en duisternis in mijn kamer. Ik slaap niet zo snel ergens anders. Er zijn ook mensen die neutraal op zintuiglijke prikkels reageren. Zij hebben over het algemeen geen last van teveel of te weinig prikkels, want die kunnen ze goed filteren. Daardoor wordt het voor hen minder belangrijk welke prikkels er in de omgeving zijn. Zij kunnen alle soorten hoeveelheden prikkels aan. Voor hen is het om het even hoe een matras of laken aanvoelt. Zij kunnen in elk fatsoenlijk bed slapen.
Wij gebruiken de trampoline om de prikkelbalans op te zoeken. Degene die onderprikkeld is springt op de trampoline om de prikkels te krijgen en de overprikkelde gebruikt de trampoline om de prikkels te dempen. In het boek worden er voor elk prikkelprofiel tips, strategieën en hulpmiddelen aangereikt om de prikkelbalans op te zoeken. Wel eens gezien dat volwassenen en kinderen hun capuchon over het hoofd doen? Een geweldige manier voor overprikkelden om prikkels te dempen. Wel eens gehoord dat bedrijven een citroenachtige geur gebruiken om de productiviteit te stimuleren? Geurprikkels om in actie te komen.
Ideaal om meer begrip te creëren voor ieder zijn of eigen haar unieke prikkelverwerking, is de mogelijkheid om een gezinsprikkelprofiel en een netwerkprikkelprofiel te maken. Bij ons thuis weten we dat er twee poezen en een grote beer is en kunnen we inmiddels begrijpen wat er werkelijk aan de hand is als een van ons op een bepaalde manier reageert. Het netwerkprikkelprofiel is niet alleen handig als je kind bij een ander kind gaat spelen, naar school gaat of een logeerpartijtje heeft. Het biedt ook veel oplossingen voor volwassenen bijvoorbeeld op de werkvloer. Wil je ook een eigen prikkelprofiel maken, bestel hier je eigen exemplaar van Wiebelen en Friemelen thuis
Wil je ook een eigen prikkelprofiel maken, bestel hier je eigen exemplaar van Wiebelen en Friemelen thuis
Terug| Disclaimer | Sitemap | Colofon | Privacy statement |